csonakazo-to

A kőszegi Csónakázó-tó

Kőszeg határában
További információ: www.koszegitavak.hu

Napijegy: Tourinform iroda (Kőszeg, Fő tér 2.) és Kistompa Kocsma (Csónakázó-tó)

Ahol az országunkba belép a Gyöngyös-patak, az első duzzasztó zsilipet elhagyva, a Malomárok mellékágával fogja közre Kőszeg város egyik gyöngyszemét, a csónakázó és horgásztavat.

A Kőszegi Csónakázótavat 1978-ban a város északnyugati részén, a hegy lábánál létesítették csónakázási és horgászati célra. 2006.január 1-jétől a Kőszegi Sporthorgász Egyesület kezelésébe került a tó.

Csónakázótó sekélysége ellenére a megye leghidegebb vizű tava, ugyanis a jégolvadás 1-1,5 héttel később következik be a megye többi tavához viszonyítva. A 3,3 ha-os tó fokozatosan mélyül 1,5- 2 méterig. Akadók nem találhatók a mederben. A tómeder váltakozva enyhén iszapos, kavicsos aljzatú.

A tóban a keszegfélék népes családján túl természetesen fogható ponty, amúr, süllő, és harcsa is. A víz tisztaságát jelzi, hogy a kandai jelzőrákok élnek a tóban.

albert-to

Abért I. és II. tavak

Kőszegtől 2 km / 5 perc
További információ: www.vasihorgasz.hu

Napijegy: Horgász Egyesület 9730 Kőszeg, Kossuth u 3. (Tűzoltóság)
Az Abért I. és Abért II. vízterületek jellemzése, adottságai: A két vízterület a Lukácsházi árvízcsúcs csökkentő tározó töltésének anyag-nyerőhelyének rekultivációja során került kialakításra.

Az Abért I. tavat a Rába folyó vízrendszeréhez tartozó Gyöngyös-patak táplálja egy vízkivételi műtárgyon keresztül. Az Abért I. tó egy átfolyón keresztül látja el vízzel az Abért II. tavat, melynek felesleges vize egy öblítő-csatornán keresztül ismét a Gyöngyös-patakba folyik.

Halak: ponty, domolykó, süllő, balin, fenékjáró küllő, sujtásos küsz, küsz, egyéb keszegfélék

teglagyari-to

Téglagyári-tó

Kőszeg határában
További információ: www.koszegitavak.hu

Napijegy: Tourinform iroda (Kőszeg, Fő tér 2.)

Az agyagbányászat során jött létre a tó. Vadregényes jellegét továbbra is szeretnénk megőrizni. Ez volt Kőszeg első tava. A tó egy hektár nagyságú, jelenlegi mélysége 2,5-3,5 méter. Északi, nyugati és déli oldalon meredek partszegély övezi, amely keleti irányba fokozatosan lapos partszakaszba megy át.

Parkolásra a vízparton van lehetőség, ahol hirdetőtábla tájékoztatja a horgászokat az aktuális tudnivalókról. Kapitális pontyok, amurok, harcsák kerültek ki a tóból, valamint a csukaállományra is büszkék lehetünk. Nem ritkák az 1 kg-os kárászok, és a boilizók is szívesen látogatják a tavat.

lukacshaza

Gyöngyös-patak – Lukácsháza

Kőszegtől 7 km / 15 perc
További információ: www.vasihorgasz.hu

Napijegy: Horgász Egyesület 9730 Kőszeg, Kossuth u 3. (Tűzoltóság)

A 2011. évtől a szakaszra érvényes a Vas megyei általános területi jegy a szabályok változatlanul hagyásával. “Fogd meg és engedd el szakasz” – Kizárólag pergetni és műlegyezni szabad 1 db egyágú szakállnélküli horoggal szerelt mű csalikkal.

A Gyöngyös itt olyan arcát mutatja, amit kevesen ismernek. Vadregény a köbön, ahol a jelszó, a megközelíthető természet több mint négy kilométer hosszan. A vízben gázolásra is akadnak helyek, de kiszámíthatatlan, homokos, süppedős részeken nem biztos, hogy ez a célravezető módszer. A vizet szegélyező erdőben, fák között és alatt, kanyar kanyart követ.

Mélyebb külső, sekélyebb belső ívekkel, gyökerek dzsungelével, magas partokkal, bevágódott, leszakadó meredek földfalakkal, kavicszátonyokkal, mederesésekkel és törésekkel, vízbe dőlt tuskókkal, uszadék torlaszokkal, szigetekkel, gyors sordor-vetődésekkel kápráztat el a pálya.

Halak: pisztráng, márna, paduc, domolykó.