szolo-jovesnek

Bejegyzés a Szőlő jövésnek könyvébe

2018.04.24.

Világszinten különlegesnek számít ez a kőszegi hagyomány, mely szerint 1740-óta évről évre, Szent György napján (április 24.) berajzolják az új szőlőhajtásokat a “Szőlő Jövésnek Könyvé”-be és így évszázadokra visszamenőleg meg lehet tekinteni azok változását. Mindez mára egy hivatalos városi ünnepséggé nőtte ki magát.

Termelői piac Bükfürdőn

2017.04.20.-10.12.

Ismerje meg a helyi termelőket, tekintse meg kézműves ajándéktárgyaikat, kóstolja meg a helybeli mézeket, a házi készítésű lekvárokat, sajtokat és húskészítményeket, savanyúságokat, valamint a termelői borokat. Vásároljon egy csipetnyi Bükfürdőt helyi termelőktől, akik kizárólag olyan portékákat kínálnak, amelyek helyben készülnek hagyományos eljárással és magukban hordozzák a fürdőváros és szűkebb környezetének ízét és zamatát.

www.visitbuk.hu

Bortavasz Burgenlandban

2018.04.28-29.

A dél-burgenlandi borászok immár ötödik alkalommal rendezik meg a Bortavasz hétvégét. Több mint 60 borász tárja ki kapuit, Rohonctól a Vashegyen (Eisenberg), Németlövőn (Deutsch Schützen), Csaterbergen és a Wintner hegyen át egészen Bildein, Gaas, Moschendorf és Eltendorf településekig, hogy bemutassák a pincéikben rejlő kincseket. A települések között egész hétvégén rendszeres buszjárat közlekedik.

www.weinidylle.at, Bortavasz Burgenland

Nyitott pince napok

2018.05.20.

Járja be a Pogány-hegy völgyét, és élvezze a helyi gazdák vendégszeretetét! Csodálja meg a présházakkal ölelt utat vagy gyönyörködjön a panorámaúton egyre szélesebbre nyíló tájban! Nézzen be minden nyitva tartó présházba, ahol a tulajdonosok örömmel kínálják boraikat, és néhol betekintést engednek a pincékbe is!

Pincelátogatás – tekintse meg, hol és hogyan készülnek a helyi és regionális borversenyeken is jó eredménnyel szereplő kőszegi borok!

www.koszegibor.hu/nyitottnap

Gencsapáti Pünkösdi Fesztivál

2018.05.18-21.

Hol érdemes Pünkösdkor kikapcsolódni? Idén is várja Önt a XXV. Gencsapáti Pünkösdi Fesztivál négynapos programsorozatával, mely május 13-án, pénteken startol, és hétfő estig tart. Fellép többek között az Ocho Macho, a Wellhello, az Edda, a Tankcsapda, a Lord, az Ismerős Arcok és Rúzsa Magdi. A családok és gyerekek pedig újra a Riska családi délutánon szórakozhatnak!

www.gencsapatipunkosd.hu

szuret

Kőszegi Szüret és Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó

2018.09.29-30.

Központi eseménye a minden év szeptember utolsó szombatján tartandó szüreti karnevál. Ezen a programon felvonul a város apraja-nagyja, az iskolák, civil szervezetek, cégek különböző mókás jelmezekben. A felvonulás köré épül a további két nap programja, mely pénteken este fúvósszerenáddal indul és vasárnap könnyed zenei programmal zárul.

A sok szokásos program mellett pénteken este ad koncertet a Beatrice, vasárnap este a Kelemen Kabátban és vasárnap délután a főtéren pedig Stihl Timbersports Show szórakoztatja a közönséget.

 

gesztenye

Gesztenyeünnep

2018.10.06-07.

A Kőszegi- hegység legjellegzetesebb növénye a szelídgesztenye, a vonzó és értékes helyi termék. A Gesztenyeünnep 22. alkalommal a Velemi Továbbképzőház területén a Népi Kézműves Műhelyrendszer hangulatos épületei között és Velem községben megrendezésre kerülő 2 napos kulturális, gasztronómiai, hagyományőrző ünnep, amatőr művészeti csoportok bemutatóival, hagyományőrző programokkal, világzenei koncertekkel, vásári komédiákkal és mesejátékokkal.

orsolya-nap

A Natúrpark Ízei – Orsolya-napi Vásár

2018.10.21-22.

A Natúrpark Ízei, Orsolya-napi vásár minden évben az Orsolya naphoz legközelebb eső hétvégén kerül megrendezésre. Kőszeg és vonzáskörnyezetének jellegzetes őszre jellemző ízeit kóstolhatják meg az idelátogatók úgy, mint mézeskalácsot, helyi borokat, kürtőskalácsot, különféle mézeket.