ÉRKEZÉS

01

TÁVOZÁS

02

Kőszeg Vas megye nyugati peremén, a Gyöngyös patak jobb partján, a Kőszegi-hegység lábánál elhelyezkedő kisváros. Szubalpin klímája, ódon házai, történelmi emlékhelyei sok látogatót vonzanak. A Jurisics tér műemlékegyüttese a középkori várral és városfallal országosan is kiemelkedő jelentőségű. A látogató a Jurisics-várban átélheti az 1532-es nagy török ostromot, a Chernel utcában – az egykori Úri utcában- az arisztokrácia eleganciáját, a történelmi belvárosban pedig a reneszánsz polgár nyugalmát.

oroszlan

Jézus Szíve templom

A mai főtér meghatározó épülete a Jézus Szíve templom, 57 méter magas tornyával, amely 1892-94 között Ludwig Schöne bécsi építész tervei alapján, neogótikus stílusban épült. Nagyon értékesek a templom színes ablakai.

A belső teret Otto Kott bécsi festőművész festette. Az értékes orgona a Rieger testvérek műhelyében készült. Nyaranta ez a templom az orgonahangversenyek helyszíne. Városunkban elterjedt mondás: „Kőszegen vagy esik, vagy fúj, vagy harangoznak.” Ugyanis a török ostrom emlékére a városi magisztrátus határozata alapján 11 órakor is harangoznak.

Oroszlános kút

A főtér végén feltűnik az Oroszlános kút, amely testvérvárosunk Vaihingen an der Enz és Kőszeg barátságát szimbolizálja. Jelmondata: „Ne menjen le a nap, a te haragoddal!”

Jurisics tér

A török ostrom négy évszázados évfordulójára emelt Hősök tornya alól kilépőt egyedülálló élmény fogadja. Tekintete a Kálvária- hegyen álló háromtornyú templomra vetődik. Ezt 1735-ben a város építtette fogadalmi templomként a nagy pestisjárvány után. A hagyomány szerint a polgárság a zarándoklattal hordta fel az építőanyagot. A vidéki barokknak kiemelkedően szép alkotása ez a templom.

Városháza

A híres Városháza, amelynek homlokzatát falfestmények díszítik, már a 15. századtól folyamatosan helyet ad a választott testületnek. Az előtte álló Mária-szobor Lorenz Eisenköbel soproni kőfaragó alkotása 1739-ben készült el. A helyén a középkorban a pellengér állt.

torony

Hősök tornya

Nevét az 1532-es hősök márványtáblájáról kapta. Itt állítottak emléket az I. világháború hősi halottjainak is. Opaterny Flóris tervei alapján 1932-ben készült el eklektikus stílusban. Ebben a toronyban helyezték el a kismesterségek tárgyi emlékeit ugyanis városunk ipara a céhek időszakában élte fénykorát. A torony legfelső emeletén a panoráma folyosóról gyönyörű kilátás nyílik Kőszeg városára.

Tábornokház

A Hősök kapujának jobb oldalán áll. Ez volt a lovas helyőrségnek és mindenkori parancsnokának a szállása. Erkélyéről hirdették ki a város vezetői az ítéleteket.

Sgraffitós ház

Homlokzatán álló latin mondat kezdő szavai: „Non est valentis…” Ottlik Géza: Iskola, a határon című regényének fejezetcíme lett. A sgrafitto egy díszítési mód, amelynek jelentése: kaparni. Legalább két különböző színű vakolatot hordanak fel, és a felső, világosabb színből kikaparják a kívánt mintát. Ezen a házon egy balusztrádos erkélykorlátra ülő virágcsokros vázamotívum látható.

Patikamúzeum

Az Apotéka az Arany Egyszarvúhoz” Patikamúzeum országosan is egyedülálló gyógynövényes kertjével, szárító berendezésével és kiszolgáló helyiségével. Ez az officina a barokk bútorművesség kiemelkedő remekműve, amelyet a jezsuita rendházban az asztalos és faragó fráterek készítettek. Az intarziatechnikával elkészült berendezést értékes festmények díszítik. Kiemelkedő a mennyezeti freskó. A felnyitható fedelű ládasor nemcsak tárolásra, hanem ülésre is szolgált.

Szent Jakab és Szent Imre templom

A Jurisics tér meghatározó épületei az egymás mellett álló két templom. A Szent Jakab templom 1403-07 között épült Garai Miklós nádor adományából. A késő gótika korából származó kőtemplomot 15. századi falfestmények díszítették. Ezek közül a Köpenyes Madonna maradt fent, amely eredetileg oltárképként szolgált. A templom több tűzvészt élt át. A jezsuiták idejében a nyugati homlokzatot barokk stílusban átépítették.

A vallási villongások miatt épült fel a mai Szent Imre templom 1615-18 között. Építése közben stílusváltás történt. A reneszánsz ablakokkal díszített, kicsi templomot nagy hagymasisakos barokk torony zárja.

1677-től működik a gimnázium, melyben a jezsuiták tanítottak, az ő tiszteletükre rendházat építettek a Szent Jakab templom mellé. A rendház 1677-80 között Pietro Orsolini tervei alapján épült fel.

zwinger

Öregtorony (Zwinger)

Külön sétát tehetünk a középkori városfalak megtekintése céljából. Teljes épségében fennmaradt az Öregbástya, amely országosan is egyedülálló. Mátyás király ugyanúgy láthatta, mint a mai érdeklődők. Ez az erőd kapcsolat össze a várat a városfallal.

Ambrózy ház

Ez a ház adott otthont Bezerédi Imre, kuruc brigadérosnak. A mai pincebejárat a ház eredeti bejárata. Ez arra utal, hogy feltöltődött az utcafront a sok tűzvész után.

var1

Jurisics vár

Városunk legnevezetesebb látnivalója a Jurisics vár, amely körül, mint váraljai településként alakult ki Kőszeg városa. A mai vár elődjét a Kőszegi grófok építették: Kőszegi Henrik és János. Ők IV. Béla királytól a tatárjárás után megkapták a hegy lábánál lévő területet. Először négy lakótornyot építettek, és eköré alakult ki 1263-ra a belső vár. Károly Róbert király leverte a Kőszegi grófokat és a vár a Garai család kezébe került. Ők tovább építették.

Az északi, gótikus részeket a kápolnával együtt csatolták hozzá. A lovagterem reneszánsz ablaksora Hunyadi Mátyás idején épült fel. Leghosszabb ideig az Esterházy család birtokában állt. 1931-ben az állam megvásárolta tőlük és 1932-től viseli Jurisics Miklós várkapitány nevét. Kettős vizes árok védte, mely ritka volt a történelmi Magyarország területén.

Jelenleg múzeumként, művelődési központként és Várszínházként működik.

www.jurisicsvar.hu

Postamúzeum

A Kőszegi Postamúzeum 2004. április 24-én nyílt meg a város egyik felújított műemléképületének földszinti helyiségeiben, a Rajnis utca 3. szám alatt. A több száz éves múltú ház egykori tulajdonosa Gerhauser Samuel néhai postamester volt, s ez adta az apropót az új tulajdonosnak, Hatvani-Szabó Jánosnak, aki a leromlott állagú ingatlant a Műemlékvédelmi Felügyelet szempontjait figyelembe véve teljes körűen, igényesen felújíttatta, s az így újjávarázsolt, sajátos hangulatú földszinti termek lettek az új postatörténeti kiállítás befogadói.

A Postamúzeum kizárólag csoportok részére,
előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

Belépőjegy árak:
Felnőtt: 350 Ft / fő
Nyugdíjas: 200 Ft / fő
Diák: 200 Ft / fő

Múzeumvezetés: 4.000 Ft / óra

Jegyáraink múzeumvezetéssel együtt, illetve minimum 15 fő esetén visszavonásig érvényesek.
További információ: info@irottko.hu

 

Városi rendezvények

Nyitott pince napok

Járja be a Pogány-hegy völgyét, és élvezze a helyi gazdák vendégszeretetét! Csodálja meg a présházakkal ölelt utat vagy gyönyörködjön a panorámaúton egyre szélesebbre nyíló tájban! Nézzen be minden nyitva tartó présházba, ahol a tulajdonosok örömmel kínálják boraikat, és néhol betekintést engednek a pincékbe is!

Pincelátogatás – tekintse meg, hol és hogyan készülnek a helyi és regionális borversenyeken is jó eredménnyel szereplő kőszegi borok!

www.koszegibor.hu/nyitottnap

Gencsapáti Pünkösdi Fesztivál

2023.05.26-28.

Még nincs pontos dátum meghatározva, a részletek is később.

 

www.gencsapatipunkosd.hu

XIV. Félhold és telihold
Kőszegi Ostromnapok

2023.08.04-06.

A kőszegiek minden év augusztusában városuk meghatározó eseményére, az 1532-es török ostromra emlékeznek. Az ostromhétvégén ellepik a várost a jelmezes törökök és a várvédő kőszegiek. A rendezvényre látogatók igazi kulturális kavalkádra számíthatnak, folklórprogramok, koncertek, táncház, vásár várja az időutazásra vágyó vendégeket. A rendezvény csúcspontja a híres ostrom felelevenítése és újrajátszása a Jurisics várnál.

szuret

Kőszegi Szüret és Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó

2023.09.22-24.

A bortermelő vidékek egyik legkedveltebb ünnepe, hiszen az évi munkát, a betakarítást, a termést ünneplik a termelők és a fogyasztók. Az éves munka eredményének ünneplése. A borfogyasztók kedvenc találka helye is, hiszen itt bemutatásra kerülnek a kezdetek, hogy hogyan is alakul át a szőlőlé musttá, murcivá s lesz belőle igazi bor.

A szüreti programok másik témája a nemzetközi fúvószenekarok találkozója. Több, mint harminc éve járnak össze évről évre a fúvósok Kőszegre. Kisebbek, nagyobbak is bemutatkoznak minden évben. A fúvós show elengedhetetlen része az estének, mely minden közönséget elvarázsol. Színvonalas és hangulatos esemény, ahol a kultúra és a gasztronómia találkozik.

 

gesztenye

Velemi Gesztenyeünnep

2023.10.14-15.

Számtalan szórakoztató programmal készülnek a velemi gesztenyenapok szervezői, melyre minden korosztály kilátogathat, hiszen mindenkire gondoltak az idén is. A Kőszegi-hegység egyik legjellegzetesebb növénye számtalan módon felhasználható, melyről kevesen tudnak. Minőségi és hatékony táplálék a mindennapokra.

Sok szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt a sokoldalú eseményre, mely nem csak finomságokkal kínálja a résztvevőket, hanem több szórakoztató programmal is szeretné a kilátogató közönséget feldobni. A rendezvény az idén a falu fő utcájában, a Rákóczi utcában kerül megrendezésre sokak örömére.

orsolya-nap

A Natúrpark Ízei – Orsolya-napi Vásár

2023.10.21-22.

Évről évre egyre többen vesznek részt termékeikkel, melyek több kategóriákban szerepelhetnek a rendezvényen. Az őszi ízeket minden alkalommal több termelő, kézműves hozza el az eseményre. A települések termelői, szívesen látogatják a Natúrpark – ízei programsorozatot, ahol bemutathatják tehetségüket, termékeiket.

A kézműves vásárokon minden látogató szemezgethet a szebbnél szebb portékákból. Színházi produkciók szórakoztatják a gasztronómiai rendezvényt. Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak a kőszegiek, valamint a szervezői csapat. Természetes élelmiszereket, tartósítószermentes termékeket felvonultató eseményen mindenki találhat ízlésének megfelelő árut.

 

 

 

‘]

Fürdők és tavak

buki-furdo2

Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum

Kőszegtől 18 km / 20 perc
További információ: www.bukfurdo.hu

A Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum igazi paradicsom a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyók számára. A 14 hektáros, árnyas fákkal borított parkban fekvő fürdőkomplexum 32 medencével, több mint ötezer négyzetméter vízfelülettel, gyógy-, strand- és élményfürdővel, modern szauna világgal és wellness centrummal, elismert gyógyászati részleggel, kempinggel áll a vendégek rendelkezésére.

A gyógyulni vágyókat gyógyvizes medencék, gyógy- és wellness kezelések, gyógy kúrák, nyugodt pihenés, a gyermekes családokat élmény- és gyermekmedencék, játszótér, beltéri és kültéri csúszdák, színes játékokkal felszerelt játszószoba, önfeledt játék és szórakozás várja, az aktív kikapcsolódást kedvelők sportpályák, úszómedencék és vidám szórakoztató programok közül választhatnak.

Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

Kőszegtől 43 km / 45 perc
További információ: www.sarvarfurdo.hu

Hatalmas strand, felhőtlen szórakozást nyújtó fedett élményfürdő, izgalmakat rejtő kalandpark – a Sárvári Gyógy- és Wellness fürdő tökéletes választás, ahol az egész család gondtalanul kikapcsolódhat. A családi együttlét, az aktív pihenés és a kényeztető nyugalom harmonikus egysége a gyerekeket és felnőtteket egyaránt feledhetetlen élménnyel teszi gazdagabbá. Hála a hatalmas alapterületnek és a jól elkülönülő tereknek, egyszerre nyújt lehetőséget a csendes kikapcsolódásra és az önfeledt lubickolásra és azoknak sem okoz csalódást, akik a gyógyvíz áldásos hatását szeretnék élvezni.

A kiváló minőségű sárvári gyógyvízzel töltött medencékben a selymes víz átjárja a testet és lelket, feledtetve a hétköznapok gondjait, gyógyírt jelentve a fájó ízületekre, reumatikus panaszokra.

Tökéletes kikapcsolódást kínál az élménymedence vízbuzgárja, vállmasszírozója, sodrófolyosója.

sonnentherme

Sonnentherme Élményfürdő, Lutzmannsburg

Kőszegtől 19 km / 22 perc
További információ: www.sonnentherme.at

Sonnentherme élményfürdő, Európa vezető gyermekbarát gyógyfürdője. A Sonnentherme fürdő az egész családot szeretettel várja a különböző fürdőrészlegeibe: a gyerekeket a Baby Word – baba vízi világba és a Fun & Speed Word – élményfürdőbe, a felnőtt vendégeket a Sauna Word – szauna világába.

Sunny Bunny a szeretnivaló óriás nyuszi is napsütéses jókedvével várja a gyerekeket!

rohonc

Rohonci erdei tófürdő és játszótér

Kőszegtől 14 km / 18 perc
További információ: Érdeklődjön recepciónkon!

Kőszegtől alig 14 kilométerre, az ausztriai Rohonc (Rechnitz) községben található a környék egyik kedvelt fürdőhelye. A hegykoszorúval övezett kis falu szűk utcáival, meredek domboldalra épült házaival önmagában is megér egy kirándulást. A nyári hónapokban a fő vonzerő mégis a természettel teljes összhangban kialakított erdei tófürdő, ahol a ligetes, pázsittal borított part és a frissítő, tiszta vizű tófürdő valódi kikapcsolódást ígérnek.

A tóparton öltöző, büfé, játszótér, strandröplabda pálya és tágas parkoló várja a vendégeket. A gyermekek biztonságos fürdéséről, jókedvéről sekély vizű partszakasz, vízi játékok és gyermekcsúszda gondoskodnak. Strandolás után érdemes betérni a rohonci szőlőhegy valamelyik termelői borkimérésébe egy pohár borra. A panorámás teraszok emlékezetes kikapcsolódást ígérnek.

A „Burgi-tó”

Kőszegtől 25 km / 32 perc
További információ: Érdeklődjön recepciónkon!

A vaskeresztesi-eisenbergi borvidék osztrák oldalán, Kőszegtől mindössze 25 kilométerre található a Natur Badeparadies-Burg. A tó földrajzi fekvését tekintve csodálatos, a természet mindenütt körülveszi a strandolót. Infrastruktúrája egyszerű, egy szép, mélyen a tóba benyúló stég és egy kedves kis büfé-étterem szolgálja ki a vendégeket. Igazi pihenésre alkalmas hely, öltözőkkel, játszótérrel, parkolókkal, tágas terekkel. A tó vize a legforróbb napokon is nagyon kellemes, 23-25 fokos.

A kirándulást érdemes összekötni Eisenberg felkeresésével, mely további 7km Burg községtől. A szőlőhegyen sétálva a burgenlandi táj gyönyörű panorámája tárul elénk. A hangulatos családi borászatok egyikében kóstolják meg a régió legjelentősebb borfajtáját, a kékfrankost (Eisenberg DAC), mely mellé mindenhol ízletes borkorcsolyákat, szendvicseket is kínálnak.

leka

A lékai strand

Kőszegtől 15 km / 20 perc
További információ: Érdeklődjön recepciónkon!

A nyári időszakban várja Önöket a lékai strand kiépített medencével, napozóágyakkal, tágas füves területtel. Ingyenes parkolás. A strandon pizzéria üzemel.

Ha ellátogatnak Lékára (Lockenhaus) egy gyönyörűen felújított lovagi várral is megismerkedhetnek. A vár otthont ad egy természettudományi múzeumnak, egy Ágoston rendi kolostornak és templomnak. Az 56-os úton néhány kilométert Rohonc felé továbbhaladva található a Margit kilátó (Margaretenwarte), ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az Írottkő Natúrparkra.

Léka Kőszegről kerékpárral is megközelíthető, az osztrák oldalon jól kitáblázott, az autóforgalomtól elzárt kerékpárúton, a magyar oldalon az út az autóúton halad (kb. 3km). Kerékpárbérlésre szállodánk recepcióján van lehetőség.

 

‘]

Horgászat

csonakazo-to

A kőszegi Csónakázó-tó

Kőszeg határában
További információ: www.koszegitavak.hu

Napijegy: Tourinform iroda (Kőszeg, Fő tér 2.) és Kistompa Kocsma (Csónakázó-tó)

Ahol az országunkba belép a Gyöngyös-patak, az első duzzasztó zsilipet elhagyva, a Malomárok mellékágával fogja közre Kőszeg város egyik gyöngyszemét, a csónakázó és horgásztavat.

A Kőszegi Csónakázótavat 1978-ban a város északnyugati részén, a hegy lábánál létesítették csónakázási és horgászati célra. 2006.január 1-jétől a Kőszegi Sporthorgász Egyesület kezelésébe került a tó.

Csónakázótó sekélysége ellenére a megye leghidegebb vizű tava, ugyanis a jégolvadás 1-1,5 héttel később következik be a megye többi tavához viszonyítva. A 3,3 ha-os tó fokozatosan mélyül 1,5- 2 méterig. Akadók nem találhatók a mederben. A tómeder váltakozva enyhén iszapos, kavicsos aljzatú.

A tóban a keszegfélék népes családján túl természetesen fogható ponty, amúr, süllő, és harcsa is. A víz tisztaságát jelzi, hogy a kandai jelzőrákok élnek a tóban.

albert-to

Abért I. és II. tavak

Kőszegtől 2 km / 5 perc
További információ: www.vasihorgasz.hu

Napijegy: Horgász Egyesület 9730 Kőszeg, Kossuth u 3. (Tűzoltóság)
Az Abért I. és Abért II. vízterületek jellemzése, adottságai: A két vízterület a Lukácsházi árvízcsúcs csökkentő tározó töltésének anyag-nyerőhelyének rekultivációja során került kialakításra.

Az Abért I. tavat a Rába folyó vízrendszeréhez tartozó Gyöngyös-patak táplálja egy vízkivételi műtárgyon keresztül. Az Abért I. tó egy átfolyón keresztül látja el vízzel az Abért II. tavat, melynek felesleges vize egy öblítő-csatornán keresztül ismét a Gyöngyös-patakba folyik.

Halak: ponty, domolykó, süllő, balin, fenékjáró küllő, sujtásos küsz, küsz, egyéb keszegfélék

teglagyari-to

Téglagyári-tó

Kőszeg határában
További információ: www.koszegitavak.hu

Napijegy: Tourinform iroda (Kőszeg, Fő tér 2.)

Az agyagbányászat során jött létre a tó. Vadregényes jellegét továbbra is szeretnénk megőrizni. Ez volt Kőszeg első tava. A tó egy hektár nagyságú, jelenlegi mélysége 2,5-3,5 méter. Északi, nyugati és déli oldalon meredek partszegély övezi, amely keleti irányba fokozatosan lapos partszakaszba megy át.

Parkolásra a vízparton van lehetőség, ahol hirdetőtábla tájékoztatja a horgászokat az aktuális tudnivalókról. Kapitális pontyok, amurok, harcsák kerültek ki a tóból, valamint a csukaállományra is büszkék lehetünk. Nem ritkák az 1 kg-os kárászok, és a boilizók is szívesen látogatják a tavat.

lukacshaza

Gyöngyös-patak – Lukácsháza

Kőszegtől 7 km / 15 perc
További információ: www.vasihorgasz.hu

Napijegy: Horgász Egyesület 9730 Kőszeg, Kossuth u 3. (Tűzoltóság)

A 2011. évtől a szakaszra érvényes a Vas megyei általános területi jegy a szabályok változatlanul hagyásával. „Fogd meg és engedd el szakasz” – Kizárólag pergetni és műlegyezni szabad 1 db egyágú szakállnélküli horoggal szerelt mű csalikkal.

A Gyöngyös itt olyan arcát mutatja, amit kevesen ismernek. Vadregény a köbön, ahol a jelszó, a megközelíthető természet több mint négy kilométer hosszan. A vízben gázolásra is akadnak helyek, de kiszámíthatatlan, homokos, süppedős részeken nem biztos, hogy ez a célravezető módszer. A vizet szegélyező erdőben, fák között és alatt, kanyar kanyart követ.

Mélyebb külső, sekélyebb belső ívekkel, gyökerek dzsungelével, magas partokkal, bevágódott, leszakadó meredek földfalakkal, kavicszátonyokkal, mederesésekkel és törésekkel, vízbe dőlt tuskókkal, uszadék torlaszokkal, szigetekkel, gyors sordor-vetődésekkel kápráztat el a pálya.

Halak: pisztráng, márna, paduc, domolykó.

‘]

Természetjárás

Írottkő – kilátó

Az Írottkő (németül Geschriebenstein) a Kőszegi-hegység és egyben a Dunántúl legmagasabb, 883 méteres pontja. Magyarország legmagasabb hegycsúcsai között ezzel a 43. A mai Írottkő nevet egyes feltételezések szerint az itt áthaladó Batthyány-Esterházy határ feliratozott határkövéről kapta.

Legkényelmesebben Ausztria felől közelíthetjük meg. A Rohoncot és Lékát összekötő 56. sz. főút legmagasabb pontja (Passhöhe), a túrázok kedvelt kiindulópontja. A főút túloldalán indul az Alpannonia turistaút piros jelzés vonalán a Kőzet tanösvény (Steinlehrpfad). Ezt követve kényelmesen, kétnyomsávos, murvás úton érjük el a határra épült Írottkő-kilátót.

Magyar oldalról Velemben, a volt Avar Hotel melletti szerpentinen autóval lehet felmenni a Hörmann forrásig. Az út végét sorompó jelzi, előtte kialakított parkoló és pihenőhely várja a túrázókat. Innen a 2km hosszú, 20 állomásból álló Írottkő tanösvényen jutunk fel a kilátóig, kb. 30-45 perc alatt a kék jelzést követve. Az út során többször is gyönyörű panoráma nyílik keleti, déli irányba.

A magyar oldalról indulva a túra érdekes, szép tájakon átvezető befejezése lehet a kék plusz jelzésen visszatérni a kilátótól a Hörmann-forrásnál lévő parkolóba.

ohaz-kilato

Óház-kilátó

Az Óház-kilátó a Kőszegi-hegységben található az Óház-tetőn 609 m magasan. A XIII. században a kőszegi Felsővár állt itt. Először egy fából készült, majd 1896-ban egy kőből készült kilátót emeltek ide, melyet egy szélvihar ledöntött. Majd az 1991-től kezdődő ásatásokban feltárták a lakótorony alapjait is, melyre millecentenárium évében a város 15 m magas, fatetőzetű, kőből épült toronyvár-kilátót emelt. Könnyen elérhető és gyönyörű kilátás nyílik Kőszegre, a pozsonyi hegyekre, a Ságra és Somlóra, a Fertő-tóra, a szomszédos Ausztriára.

Megközelíthető a Kincs pihenőtől (autóval a szállodától kb. 15 perc / 5 km), ahol tágas parkoló áll a kirándulók rendelkezésére; onnan pedig gyalogosan kb. 30 perc jelzett turistaösvényen.

szulejman-kilato

Szulejmán – kilátó

A Libaszőlő, korábban Ganser, Kulm és Knappeln dűlőneveket viselő, a város fölé magasodó domb alig száz éve még a Királyvölggyel együtt a legjobb helyi borokat termelte. Legendát tükröző újabb, de hivatalosan eddig még sehol meg nem jelent Szultán-tető elnevezése ahhoz a hagyományhoz kapcsolódik, amely szerint I. Szulejmán szultán erről a magaslatról nézte végig az 1532. augusztus 5. és 30. között, a Jurisics Miklós kapitánysága alatti, alig ezer hadra fogható emberrel védett Kőszeg városa és vára ellen folyó ostromot, melyet Paragli Ibrahim nagyvezír döntőnek tervezett, de végül nagy áldozatok árán a kőszegi várvédők visszaverték a törökök legnagyobb rohamát.

A Fő térről a kirándulás oda-vissza kb. 1 órát vesz igénybe. A kilátó a királyvölgyi parkolóból kb. 10 perc gyalogosan. A kilátót autóval nem javasolt megközelíteni, mivel az utolsó 200-300 méteren az út meredek és személyautók számára rossz minőségű.

hetforras

Hörmann-forrás

A Hörmann-forrás a Velemből induló, felújított aszfaltút végpontja, egyben az Írottkő csúcsára induló 2 km-es turistaút kezdőpontja. A forrásvíz hőmérséklete 10,4 °C. Vízhozama átlagosan 3,48 l/perc. A forrást először Csarmas kútjának nevezték, a XVIII. században kapta a Hörmann forrás nevet.
Két okból is híres, egyrészt arról, hogy a Kőszegi-hegység legmagasabban fekvő (713 m) forrása. Másfelől névadójáról, Bethlen Gábor korának tragikus sorsú várnagyáról, Hörmann Mihályról.

A forrás környékén is számos látnivaló található. Rövid sétával elérhető a Kendig-tető – a hegység egyik legszebb panorámáját kínáló hegygerince (kb. 10 perc, kék háromszög jelzés), a Stájer házak erdészeti múzeum és pihenőhely (kb. 15-20 perc kék jelzés a völgy felé), valamint az Írottkő csúcsra is innen indul az erdei túraösvény (kb. 30-45 perc, kék jelzés vagy kék plusz jelzés a hegy irányába).

hetforras

Hétforrás vagy Hét Vezér forrás

A Hétforrás a Kőszegi-hegység legismertebb forrása, az osztrák határ mellett, a régi határsávban az erdő mélyén fakad. A bővizű forrást 1896-ban, a Millennium tiszteletére építették ki, hét kifolyónyílással, melyeket a hét magyar honfoglaló vezérről neveztek el. Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba, Töhötöm nevét kis kőtáblákon a kifolyónyílások felett feliratozva láthatjuk. A víz hőmérséklete 10 °C körüli, kitűnő ivóvíz. Az Óház-tetőn egykor állt Óvár vízellátását biztosította.

A hiedelem szerint, aki mind a hét forrás vizéből iszik, annak teljesül egy kívánsága. A kirándulók számára a forrás közelében asztalokat, padokat állítottak, tűzrakó helyeket alakítottak ki. Közkedvelt kirándulóhely a Kincs pihenőtől (itt tágas parkoló, büfé) 3 km, kb. 1 óra alatt elérhető. Rossz időben, sáros körülmények között is megközelíthető végig – a forgalomtól elzárt – aszfaltozott erdészeti úton.

kalvaria

Kálvária templom

A hegyekkel övezett Csónakázó-tó, mely a város peremén terül el, a kőszegiek kedvelt pihenőhelye. A parkosított part lehetőséget kínál piknikezéshez, hosszabb-rövidebb sétákhoz illetve horgászatra. A tó fölé magasodó Kálvária-domb ideális célpont egy könnyű kiránduláshoz. A nyugodt dombtetőn, szőlőültetvények között megbúvó Kálvária templomtól egyedülálló kilátás nyílik Kőszegre és a környező hegyekre, erdőségekre.

Kőszeg városának szinte minden pontjáról jól látható a várost övező hegygerincen épült 393 méter magasságban emelkedő Kálvária templom. A templomhoz Krisztus szenvedéseit ábrázoló 14 stációépület mellett haladva juthatunk el. A Kálvária-templomot 1729 és 1735 között építették. A templom mellett álló kisebb kápolnát 1715-ben a Rákóczi-szabadságharcot követő pestisjárvány után Szent Donát tiszteletére emelték, majd később a Fájdalmas Szűzről nevezték el. A nyugodt dombtetőről Kőszeg szép panorámája és a környező szőlőskertek látványa tárul elénk.

Szent Vid kápolna

A Velem felett magasodó Szent Vid hegyen, a sűrű erdő közepén áll a Szent Vid kápolna. Egykoron itt volt a település, amit az értékes régészeti leletek is igazoltak. A Szent Vid-hegy az őskor óta lakott. Fejlett fémfeldolgozó és fémműves technikára utaló bronz és aranytárgyak tömege került elő. A XVIII. század elején Hilarian pálos szerzetes remetelakot és kápolnát épített a régi vár helyén. A régi várról ma csak néhány csekély falmaradvány tanúskodik.

A hegyen található Szent Vid templomot, amelynek tornyában 13. századi kerített lőréses alapokat találtak, már a 17. század végén jelzik a források. Jelenlegi, egyhajós barokk épületét 1859-ben építették át. A templom már a 1700-as évektől búcsújáró hely volt. Velem felől autóval is elérhető.

caki-pincesor

Cáki pincesor

A Kőszegi-hegység környékének egyik legjellegzetesebb színfoltja a Cák melletti csodás gesztenyésben található, régi időket idéző, mesebeli, zsúpfedeles pincesor. A XIX. században épült, jelenleg már műemléki védettséget élvező nyolc boronafalú, hófehér falú borospince elragadóan bájos kuszaságban sorakozik a zöld domboldalban az út mellett a gesztenyésben.

Jelenleg a pincesor egy kis skanzen, néhány épületbe be is tudunk menni, láthatunk itt különböző régi szőlészeti-borászati eszközöket, oldalorsós, kősúlyos és középorsós szőlőpréseket, az egyik pincében pedig kádárkiállítás található. Ezekben a régi épületekben préselték a szőlőt, és tárolták, illetve kezelték a bort. A nagy filoxéra vész után a pincékben főleg gesztenyét és gyümölcsöket tárolták.

Holdfényliget kalandpark

A szállodától 7 km / 11 perc
További információ: www.holdfenyliget.hu

A 12 hektár alapterületű Holdfény liget a Kőszegi-hegység lábánál, egyedülálló természeti környezetben található. A ligetben 8 hektáron igényes élménysport- és kalandpark került kialakításra: 1200m hosszú erdei drótkötélpálya, íjászat, quadozás, evezés, kötélkert, játszótér, erdei mezítlábas élményösvény, kisvasút, lovaskocsizás…

 

‘]